3 praktische tips om gehoorschade tijdens festivals te voorkomen
Ik wil jou helpen en daarom geef ik je deze tips11 April 2017
Hoe ik gehoorschade heb opgelopen tijdens festivals
Door schade en schande word je wijs. Helaas is dit het ook vaak het geval als het gaat om het voorkomen van gehoorschade.Dat is mij ook overkomen! Als beroepsfotograaf kwam ik jaarlijks op zo’n 50 evenementen, dat heeft me mijn gehoor gekost omdat ik mijn gehoor niet beschermde. Ik stond soms ook vlak voor de monitor speakers op het podium omdat dat vaak de ideale positie is, maar ik merkte binnen de kortste keren dat ik daar last van kreeg dus was ik al snel weer weg. Maar ook tijdens het fotograferen op het festivalterrein bij de muziekpodia staat de muziek zo hard wat ook een behoorlijke aanslag op mijn gehoor gaf. Jullie kunnen er echter wel veel meer rekening mee houden. Er komt al een bak herrie op je af als je een hele dag of avond op een festival of feest loopt, maar om het dan ook nog eens te gaan opzoeken kan echt funest zijn voor je gehoor.
Helaas voor mij was het werken op festivals al genoeg om een gehoorbeschadiging op te lopen met als gevolg een blijvende pieptoon, hoofdijn en gehoorschade waardoor sommige dingen slechter hoor dan voorheen. Gelukkig ben ik mij er altijd wel bewust van om het niet te laten verergeren, en doe alle dingen die ik jullie hieronder ga noemen. Doe er je voordeel mee en houd je er alstublieft ook aan. Ik wil jou helpen om te voorkomen dat jou het zelfde overkomt als mij, daarom ben ik mij gaan specialiseren in gehoorbescherming en geef ik je deze tips!
1. Ga nooit vlakbij voor de speakers staan
Het is natuurlijk vet om pal voor de speakers helemaal los te gaan om zo de bassen te horen en te voelen maar dit is één van de slechtste dingen die je kunt doen voor je oren. De muziek staat in verreweg de meeste festivals al zodanig luid dat je zowieso maar vaak een kwartiertje in kunt verblijven, maar vlak voor de speakers zijn de decibels nog veel hoger en zal je dus veel sneller (meestal direct) gehoorschade oplopen. Ga nooit direct voor de speakers staan.. Zorg voor voldoende afstand tussen jou en de speakersystemen.
2. Las regelmatig geluidspauzes in.
Het helpt het om regelmatig even uit het geluid te stappen en niet urenlang in een omgeving met hard geluid te verblijven. Ga dus niet urenlang in de muziek staan maar ga naar de chill-out, neem een drankje, of doe iets anders in een omgeving waar het liefst géén of een stuk minder geluid is.(bijvoorbeeld elk uur een kwartier, of elk halfuur 5 minuten) Door regelmatig even kwartiertje uit het geluid te stappen geef je je oren in ieder geval tijd om wat te herstellen.
3. Draag goede oordoppen!
De meest voor de hand liggende manier. Gelukkig zie ik dat steeds meer mensen oordoppen dragen, maar nog steeds te weinig. Je denkt misschien ’ Dan hoor ik geen barst meer van de muziek en mijn vrienden al helemaal niet meer. Dat is helaas wel het geval met gele schuimpluggen, sommige universele of zelfs op maat gemaakte oordoppen die niet doen wat het zou moeten doen. Maar goed, beter lelijke gele of uitstekende pluggen in je oor dan helemaal niets zeg ik dan. Het helpt in ieder geval altijd iets.
Ga je wel eens op stap? Gebruik dan zeker oordoppen! Ook al ga je niet zo vaak, één keer in de te harde muziek is al genoeg om blijvende gehoorschade te krijgen en een blijvende piep te horen. Gebruik ze dus om geen piep meer in je oren te hebben na het stappen of na een festivalbezoek. Ook als je al een gehoorbeschadiging hebt opgelopen is het verstandig om oordoppen te dragen. Je gehoorbeschadiging kan steeds erger worden als je geen maatregelen neemt.
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om gewoon je gang te gaan en eigenwijs te blijven door geen gehoorbescherming in te doen maar dan zijn de gevolgen er onherroepelijk ook naar.
Wil je nog gesprekken nog kunnen volgen op een verjaardag?
Zonder het dragen van goede gehoorbescherming zal het volgen van gesprekken in gezelschap steeds lastiger worden en misschien wel onmogelijk. Je krijgt maar de helft mee of je moet telkens vragen om de zin te herhalen om je het echt niet verstaat. Vraag je je af waar je visite blijft? Waarschijnlijk staan ze al een tijd voor je deur maar jij hoort de deurbel niet meer.
Oplossing tegen gehoorschade
Zonder het gebruik van oordoppen zal je gehoor steeds verder achteruit gaan. Het gevolg hiervan is dat je daarmee zelf ook harder gaat praten. Dit zal ook zeker gaan opvallen bij je vrienden en kennissen maar is vooral vervelend. Misschien denk je nu dat het er lelijk uit gaat zien als je oordoppen gaat dragen maar als je ze draagt zien anderen waarschijnlijk helemaal niet dat je ze draagt. Ze liggen mooi diep in je oor dus daar hoef je je echt geen zorgen om te maken. Ook de muziek blijft prima klinken door het specifieke muziekfilter die er voor zorgt dat de schadelijke frequenties worden gefilterd waardoor de muziek echt goed blijft klinken. Om er voor te zorgen dat jij niet deze fouten maakt en over een aantal jaren nog steeds prima kunt horen raad ik je aan om persoonlijke op maat gemaakte muziekoordoppen aan te schaffen in de webshop, of je door mij persoonlijk te laten adviseren.
Wil jij weten hoe je gehoorschade kunt voorkomen? Laat je me helpen en schrijf een berichtje op de contactpagina.
Op jouw gehoor!
Erwin
Lees ook: 14-signalen-van-gehoorschade
- Hoe kies je de juiste oordoppen voor jouw werkplek?
- Demping en Filtering van Oordoppen: Hoe Zit Het Nu Eigenlijk?
- Jaarlijkse Lektesten voor Otoplastieken: Een Noodzakelijke Veiligheidsmaatregel
- Alles over Gehoorbescherming op de Werkplek: Gids voor Werknemers en Werkgevers
- De Keuze tussen Aankoop en Serviceabonnement voor Gehoorbescherming
- Creëren van Draagvlak voor Gehoorbescherming: Strategieën en Leiderschap
- Diverse Soorten Gehoorbescherming en Hun Specifieke Toepassingen
- Essentiële Strategieën voor Effectieve Lawaaipreventie op de Werkplek
- De Impact van Geluid op Werkprestaties
- Wat is Geluidsoverlast en Hoe Beïnvloedt Het Ons?
- De Stilte Luidt: Hoe Tinnitus Daisy's Nieuwe Rap Inspireerde
- wat kosten oordoppen op maat
- Wat zijn otoplastieken
- gehoorbescherming op maat bouw
- Otoplastieken aanmeten | Gehoorbescherming op maat | Earsafety
- Beste oordoppen op maat | Earsafety
- Must read artikel over de wereld van het oorverdovende lawaai
- Piep in je oren?
- Hoormij-scriptieprijs voor beste masterscriptie over tinnitus of hyperacusis
- Inspectie SZW gaat meer controleren op onveilig werken
- 10 Tips om lawaaislechthorendheid op de werkvloer te voorkomen
- Earsafety ontvangt Webshop Trustmark en Emota keurmerk
- Deelnemers gezocht voor MRI- onderzoek bij gehoorverlies en tinnitus
- 3 praktische tips om gehoorschade tijdens festivals te voorkomen
- Cochleaire implantatie helpt bij tinnitus
- Gehoorschade preventie in de horeca hard nodig
- Onderzoekers laten tinnitus verdwijnen
- 14 signalen van gehoorschade
- 14 excuses om geen oordoppen te dragen
- Schokkend verhaal: Leven met tinnitus
- 50 procent Amerikaanse jongeren heeft gehoorschade
- Minder gehoorschade door dragen van oordoppen tijdens festival
- Potentiële tinnitus oplossing?
- Audio app die oorsuizen oplost. Fictie of toekomst?