Jaarlijkse Lektesten voor Otoplastieken - Essentieel voor uw Gehoorbescherming

Jaarlijkse Lektesten voor Otoplastieken: Een Noodzakelijke Veiligheidsmaatregel

Verhoog uw Gehoorveiligheid: Het Jaarlijkse Belang van Lektesten voor Otoplastieken
23 April 2024

Jaarlijkse Lektesten voor Otoplastieken: Een Noodzakelijke Veiligheidsmaatregel

Jaarlijkse Lektesten voor Otoplastieken: Een Noodzakelijke Veiligheidsmaatregel

Inleiding

Otoplastieken zijn essentieel voor het beschermen van uw gehoor in lawaaierige omgevingen. Om hun effectiviteit te waarborgen, is het van cruciaal belang om jaarlijkse lektesten uit te voeren.

Wat is een lektest?

Een lektest controleert of de otoplastieken nog steeds een volledige afdichting bieden en effectief beschermen tegen schadelijke geluidsniveaus.

Normen en wetgeving

Volgens de Europese norm EN 352-2:2020 is een jaarlijkse lektest verplicht voor alle op maat gemaakte oordoppen, om te verzekeren dat deze nog steeds de vereiste bescherming bieden. Volgens de huidige wetgeving en normen is het van essentieel belang om otoplastieken jaarlijks te controleren op hun effectiviteit en veiligheid. Otoplastieken, als persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), moeten gebruikt, bewaard en onderhouden worden volgens de instructies van de fabrikant om de beoogde bescherming te bieden.

De Europese norm EN 352-2:2020 benadrukt de noodzaak van een zogenaamde "lektest" of "fit-test" voor alle op maat gemaakte oordoppen. Dit proces zorgt ervoor dat de oordoppen nog steeds een volledige afdichting bieden en effectief beschermen tegen schadelijke geluidsniveaus. De werkgever is verantwoordelijk voor het faciliteren van deze tests, en het niet naleven kan leiden tot sancties van de Nederlandse Arbeidsinspectie.


Hoe wordt een lektest uitgevoerd?

De lektest wordt uitgevoerd door gekwalificeerd personeel die speciale apparatuur gebruikt om te meten of er lucht ontsnapt uit de oordoppen wanneer deze in de gehoorgang zijn geplaatst.

Belang van lektesten

Regelmatige lektesten helpen verzekeren dat de otoplastieken effectief blijven en dragen bij aan de algehele veiligheid en gezondheid van de gebruikers. De jaarlijkse controle is niet alleen een wettelijke eis maar ook een cruciale stap om de gezondheid en veiligheid van de gebruikers te waarborgen. Otoplastieken kunnen door veranderingen in de vorm van de gehoorgang hun pasvorm verliezen, wat de effectiviteit vermindert en het risico op gehoorschade verhoogt.


Wanneer een lektest uitvoeren?

Om te waarborgen dat de otoplastieken nog goed werken dient éénmaal per jaar een lektest te worden uitgevoerd..

Conclusie

Jaarlijkse lektesten zijn een essentieel onderdeel van het onderhoud van otoplastieken en zorgen voor blijvende bescherming tegen gehoorverlies.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op via onze contactpagina.

Meer artikelen
Terug naar het overzicht