Gehoorschade preventie in de horeca hard nodig - Earsafety.nl

Gehoorschade preventie in de horeca hard nodig

gehoorbescherming nog niet doordrongen?
11 April 2017

Gebruik van gehoorbescherming nog niet doordrongen?

Kortgeleden was ik in Parijs te gast bij dj/producer Sensifeel voor een door hem georganiseerd feest. Op het feest keek ik eens rond naar de mensen en het viel me op dat hier werkelijk niemand gehoorbescherming draagt! Ook achter de bar droeg niemand van het persoon enige gehoorbescherming. Bizar, want de muziek staat daar echt niet zachter dan op de Nederlandse feesten. Kennelijk is het daar nog niet helemaal doorgedrongen dat je van harde muziek toch echt een flinke gehoorbeschadiging op kan lopen.


Nederland doet het nog niet eens zo slecht, maar......

In vergelijking doen we het in Nederland dus zo slecht nog niet, al kan het altijd beter. Gelukkig zie ik hier en daar dat er decibelmeters zijn geinstalleerd zodat het feestende publiek in ieder geval kan zien hoe hard het geluid staat. Dit is eigenlijk al wettelijk verplicht, maar ze hangen nog lang niet overal. Zelf denk ik dat alleen het plaatsen van een decibelmeter niet voldoende is omdat de meeste mensen nog niet echt een idee hebben hoe lang je dan precies in dat geluid kan staan voordat het schadelijk is. Maar helaas zie ik ook in de horeca dat het eigenlijk best slecht is gesteld met de bescherming. In ben laatst eens in een paar cafés geweest in Groningen waar de muziek overdag al rond de 90db staat. Ook hier droeg echt niemand van het personeel gehoorbescherming. Eigenlijk schrikbarend, maar nog meer zorgwekkend voor al die mensen die daar werken.


Hoe lang kun je dan in 100dB veilig staan zonder gehoorschade?

Het antwoord is ongeveer 5 minuten! Ja, dat is inderdaad erg kort, maar sta je er langer in dan heb je echt een gehoorbeschadiging te pakken. Bedenk je nu maar eens hoe lang je er werkelijk in verblijft. Je zit toch al snel aan een uurtje of vier a vijf. Ik pleit er dan ook voor om naast het plaatsen van een decibelmeter ook informatie te verstrekken over de veilige verblijfstijd. Zo kan iedereen zien wanneer hij of zij gehoorbescherming zou moeten dragen of een geluidspauze voor zichzelf in te lassen.


Meer controle door arbeidsinspectie

Kennelijk wordt er ook nog niet gecontroleerd door de arbeidsinspectie. Maar daar gaat, volgens de laatste berichten, nu verandering in komen. Deze week was het thema gehoorschade preventie weer volop in het nieuws en werd ook besproken in de Tweede Kamer. Men wil een brede en vooral ook strenge aanpak om de, vaak blijvende, gehoorschade bij jongeren drastisch terug te dringen. Gemeenten moeten in vergunningen strengere eisen stellen aan festivals, evenementen, cafés en clubs. Bijvoorbeeld door het maximaal aantal decibel waaraan bezoekers blootgesteld mogen worden te limiteren. Werkgevers moeten hun medewerkers beter beschermen tegen hard geluid. En er moeten afspraken worden gemaakt over het geluidsniveau met de horeca. Arbeidsinspecties zullen meer gaan controleren op het gebruik van gehoorbescherming in deze sector en door de toename van controles ook meer boetes gaan opleggen.


Meewerken aan bewustwording? Doe met ons mee!

Zou het niet niet mooi zijn als de horeca zelf het voortouw zou nemen en laten zien dat zij er proactief zelf iets aan gaan doen? Een signaal dat zegt "Wij nemen gehoorschade bij medewerkers en publiek wel serieus". Ik zou graag de hort op gaan met een stel enthousiaste mensen die samen met mij de bewustwording aan gaat wakkeren. Denk aan workshops op scholen, informatieverstrekking op evenementen enzovoorts. Ook zou het mooi zijn als er mensen zijn die hun eigen ervaringen met gehoorschade willen vertellen. Dat werkt vaak een stuk beter. Een bekend persoon als een dj of andere artiest zou ook een welkome aanvulling zijn op dit concept. We doen er al het één en ander aan maar het kan altijd meer en beter. Dus als er iemand zich aangesproken voelt en nu denkt, ja dat vind ik belangrijk en ik wil er graag aan meewerken neem dan zeker contact met me op.


Wordt vervolgd....


In de horeca is muziek een grote factor van gehoorbeschadiging. Voor een goede bescherming en behoud van spraakverstaanbaarheid kijk eens bij Gehoorbescherming voor muziek
Meer artikelen
Terug naar het overzicht